Over ons

Het verhaal achter J.L. de Jong

Touringcarbedrijf J.L. de Jong werd in 1922 opgestart door Jan de Jong onder de naam J de Jongs Touringcars nadat er een enorme vervoersbehoefte was van werknemers naar en van hun werk moesten komen.
Ook werden er o.a. ritjes gereden met de plaatselijk kerk en voetbalploegen.

Jaren na de oprichting brak de Tweede Wereldoorlog uit en werden vele touringcars in beslag genomen door het Duitse leger. Dit wilde Jan de Jong voorkomen en verstopte zijn touringcar in hoge maïsvelden in de hoop dat deze niet werd gevonden en afgepakt. Echter, werd de touringcar alsnog gevonden en in beslag genomen door het Duitse leger. Na de oorlog kreeg Jan een oude omgebouwde ‘bellewagen’ zodat de touringcaractiviteiten weer langzaam hervat konden worden. Gelukkig lukte dit en het werd alsmaar drukker. Jan breidde het bedrijf uit met extra bussen en chauffeurs.

Enkele jaren later kwam zoon Jan Leendert de Jong in dienst bij zijn vader op de touringcar en hielp hij binnen het bedrijf met allerlei hand en span diensten. Al snel steeg de vraag naar reizen naar het buitenland. Echter, waren de bussen van Jan senior hier niet geschikt voor. Jan Leendert kocht zijn eigen moderne touringcar en ging binnen het bedrijf van zijn vader de buitenlandse ritten uitvoeren.

Toen Jan SR overleed nam Jan Leendert het touringcarbedrijf van zijn vader over en doopte de naam om naar Touringcarbedrijf J.L. de Jong.

Vele mooie reizen werden er gemaakt. Het wagenpark werd steeds nieuwer en mooier onder leiding van Jan Leendert en zijn vrouw Sary.

De oudste zoon van Jan en Sary, Rob de Jong, deed op zijn 16e naast school al het een en ander aan administratieve taken binnen het bedrijf en moest met op zijn 18e het leger in vanwege de dienstplicht. Hij kwam in 1981 op 19,5 jarige leeftijd fulltime binnen het bedrijf werken. Rob nam vrijwel direct de administratieve kant weer op zicht en reed daarnaast veel mee op de touringcar.

In 1982 deed ook jongste zoon Jan Junior zijn intrede in het bedrijf.
Jan reed net als zijn broer Rob veel mee op de touringcar.
Daarnaast werd hij uitgeroepen tot wagenparkbeheerder / monteur en zorgde er samen met een collega monteur, plaatwerker en spuiter voor dat de touringcars na thuiskomst van een meerdaagse reis, in de avond onderhoud kregen, indien nodig de schades werden gerepareerd en gespoten, en de volgende ochtend weer op pad kon.

Al snel werden de zoons mede-eigenaar en vormden ze samen met Jan senior en Sary de directie van het touringcarbedrijf.

Vele reizen en dagtochten werden door J.L. de Jong verzorgd naar de mooiste bestemmingen. Denk hierbij aan Joegoslavië, Hongarije, Polen, Spanje, Frankrijk en zelfs Turkije.

Onder deze directie werd ook touringcarbedrijf Koopmans overgenomen welke was gevestigd aan de Stolwijkstraat te Rotterdam. J.L. de Jong bleef gevestigd aan de Dynamostraat in Rotterdam. De bedrijven werkten nauw met elkaar samen. Na een aantal jaar is besloten de bedrijven samen te voegen en later werd ook het pand aan de Stolwijkstraat gekocht.

Jan senior en zijn vrouw Sary gingen in 2004 met pensioen. De zaak werd in zijn geheel overgedragen aan Rob en Jan junior.

Een zeer zware tijd brak aan voor het touringcarbedrijf toen in 2008 de economische recessie uitbrak. De gebroeders de Jong alle zeilen bijgezet om het touringcarbedrijf door de crisis heen te loodsen.

De zoon van Rob, Rick de Jong, kwam in 2017 in het bedrijf werken als touringcarchauffeur en reed samen met de vele chauffeurs vele ritten naar binnen en buitenland.

In mei 2019 werd Rob de Jong ziek en nam zijn zoon Rick tijdelijk de honneurs van zijn vader waar. Helaas overleed Rob de Jong eind oktober 2019 plotseling en geheel onverwacht. Rick is op kantoor gebleven en ook zijn jongere zusje kwam in het bedrijf. Zo heeft ook de vierde generatie zijn intrede gedaan als directie van het prachtige bedrijf.

In het begin van 2020 kwam de corona crisis om de hoek kijken en werd de eerste persconferentie op televisie uitgezonden waarin Nederland stukje voor stukje op slot ging. Na de eerste persconferentie stond de telefoon ‘s avonds roodgloeiend en in de loop van de opvolgende dagen werd de hele agenda van 2020 geannuleerd. Vanaf dat moment heeft het hele wagenpark, op een enkel ritje hier en daar na, compleet stilgestaan.

In het jaar 2022 bestond touringcarbedrijf J.L. de Jong 100 jaar! In dat jaar werden de Coronamaatregelen opgeheven en verdween corona steeds verder naar de achtergrond. Er kwam een bizar drukke tijd op het bedrijf af. Iedereen wilde weer weg en het liefst allemaal tegelijk. Enorm blij en gemotiveerder dan ooit hebben Jan en Rick samen met de chauffeurs alle zeilen bijgezet om alle aanvragen uit te voeren en hebben zij met z’n allen weer vele gezellige en vrolijke passagiers mogen vervoeren.

Vandaag de dag hebben we er nog altijd evenveel zin in en hopen we u en uw gezelschap weer in onze touringcars te mogen verwelkomen.

Touringcarbedrijf J.L. de Jong B.V.
Reiscomfort in Optima Forma.
4 Generaties aan de top en al 100 jaar een begrip voor velen.

De meest gestelde vragen

Wat kost het huren van een touringcar?

De prijs voor het huren van een touringcar is van vele facetten afhankelijk. Met name het aantal uren en de te maken kilometers spelen hierbij een grote rol. Vul daarom het offerteformulier zo zorgvuldig mogelijk in.

Ik heb een offerte aangevraagd, wanneer kan ik mijn offerte verwachten?

Wij doen ons best om uw offerte-aanvraag op de dag van binnenkomst of uiterlijk de volgende dag te behandelen. Houdt u er wel rekening mee dat een offerte géén bevestiging is.

Hoe kan ik een offerte omzetten in een definitieve bevestiging?

U kunt telefonisch of via e-mail laten weten dat u het eens bent met de offerte. In dat geval zal één van onze medewerkers u een bevestiging sturen. Dit kan per post of per e-mail. U dient hiervan een exemplaar, voor akkoord getekend, aan ons te retourneren.

Klaar om met ons op reis te gaan?